Придобийте ново умение, докато сте вкъщи: Скоростно четене

Независимо дали преглеждате презентация за работа, материали за училище или просто статия, която е предизвикала интереса ви, вероятно четете по нещо всеки ден. Колкото и обогатяващо да е това, понякога наситените с много текст параграфи или текстовете, които съдържат много термини, са не само времеемки за прочитане, но биха ви изтощили умствено. Скоростното четене (или още познато като „ бързо четене“) е метод, с който бихте могли да преминавате през текста също толкова ефективно – с разбиране и осмисляне, но за по-кратко време. Даваме ви няколко лесни стъпки как да използвате времето си вкъщи, за да развиете ново умение – бързо четене с разбиране, и да го превърнете в свой навик:

1. Прочетете резюмето и ключовите точки

Почти всяка статия, учебник, документ съдържа секция, която резюмира материала, който ще бъде разгърнат по-детайлно в страниците. Когато го прочетете, ще добиете представа за контекста още в самото началото. След това можете да прегледате всички отделени графично отделени полета или такива, които са изброени под формата на bullet points или пък в по-плътен или по-голям шрифт, графики, фигури. Обикновено това е най-ключовата информация. Това ще ви даде ориентир за какво се отнася текстът най-основно.

2. Планирайте какво искате да разберете чрез четенето

Преди да преминете към същинското четене, е важно да си отговорите на въпроса: „Какво искам да разбера чрез четенето на този материал?“. И не забравяйте този отговор през цялото време, докато четете. Опитайте се още на този етап да отделите това какво е необходимо за вас от текста от това, което авторът на съдържанието ви дава. Ако ви трябва отговор на конкретен въпрос, а в документа/презентацията/учебника са разгледани много други свързани неща, насочете вниманието си само върху това, което ви трябва.

3. Четете с осъзнатост

Стартирайки с четенето, трябва да помните две много важни неща: да минимизирате всякакви външни фактори, които ви разсейват и да се опитвате да визуализирате текста в съзнанието си. По този начин ще осъзнавате съдържанието и това ще подобри значително скоростта, с която четете, и, разбира се, паметта ви за прочетеното.

4. Не четете всички думи

Скоростта ви на четене се определя до голяма степен и от очите ви. Четейки, повечето хора обхващат с периферното си зрение около 3,5 – 4 см разстояние от думата, върху която са се фокусирали. Това означава, че очите ви улавят около 3 до 5 думи напред в текста (зависи и от шрифта, разбира се). Възползвайте се от периферното си зрение, за да ускорите около началото и края на всеки ред, като се съсредоточите върху блоковете думи, а не върху първата и последната дума. Посочването с пръст или химикалка на всяка част от думите ще ви помогне да се научите бързо да премествате очите си над текста.

5. Не произнасяйте текста наум

Ако искате да се научите да четете скоростно, не произнасяйте думите наум. Това е основното, което бави четенето. Причината е, че още от деца се учим да четем думите на глас първо по букви, а след това по срички. По-късно, когато се научаваме да четем наум, несъзнателно прехвърляме това умение в съзнанието си и започваме да произнасяме наум всеки звук от думите. По-малко хора, които четат наистина бързо, най-често са се научили да четат сами, преди да тръгнат на училище. Те възприемат думата като цялост, като знак, както е в английския и други езици, в които не всеки звук се произнася. Обхващат думата само с поглед и разбират значението й, без да я изговарят и в ума си. Това е нещото, върху което трябва най-много да се упражнявате, за да успеете да четете бързо.

6. Четете избрани части, не всичко

Освен ако не четете текст, в който всеки детайл е от изключителна важност, се фокусирайте върху основните части на текста и пропускайте тези, които не са свързани с целта на вашето четене.

7. Преразкажете текста в няколко изречения – писмено

В зависимост от дължината на текста, както от времето, което сте отделили за четенето му, ще помните част или може би почти цялата важна за вас информация, извлечена от него. Обаче представете си колко ще помните след няколко часа или пък след дни? Затова след като приключите с четенето, напишете си няколко изречения, които да резюмират най-същественото от текста. Можете да ги препрочитате всеки път, когато отново ви трябва тази информация.

8. Практикувайте редовно и предизвиквайте себе си

Не забравяйте, че като всяко ново нещо, което искате да превърнете в свой навик, скоростното четене със запомняне също ще изисква вашето време и отдаденост. Затова не спирайте да практикувате! Засичайте времето си за прочитане на една страница и предизвиквайте себе си, като всеки следващ път се опитвайте да подобрите времето от предходното четене. Но не забравяйте, че все пак целта ви е да запомните текста, а не просто да го прочетете скоростно.

Сега разполагате с повече време у дома, затова го използвайте разумно и инвестирайте в себе си! Ние от BRITANICA предлагаме за вас онлайн курсове по общ, бизнес и сертификатен английски език само на клик разстояние. Курсовете ни ще ви помогнат не само да разширите речниковия запас на езика и да използвате правилно граматиката, но ще ви направи и уверени комуникатори – писмено и устно. Повече информация за програмите ни можете да намерите ТУК.