Деца и родители за Cambridge Certificates

Наскоро ви представихме Small B – един твърде симпатичен персонаж, който очарова малки и големи с топли черни очи, блага усмивка, четири невероятни суперсили и смешни крачета, които всеки иска да пипне. Но освен да омайва и пленява, Small B има една още по-важна роля – да подготвя малките ни ученици за сертификатите на Cambridge.

За да чуем гледната точка и на децата и техните родители, попитахме Лора, Ели и Александър от BRITANICA Севастопол какво е това чудо Cambridge Exams, каква е ползата от него и как да го преборим. Ели е вече от три години в BRITANICA и според майка й – Диана – това е нейно любимо място.

Ели има Starters, който грижливо пази в класьора си, а тази година е амбициозна да завладее и Movers. Диана споделя за ранното взимане на сертификати:
"Смятам, че колкото по-рано децата започнат да се явяват на такъв тип изпити, толкова по-леко ще им е в следващите класове и после в следването. Личният ми опит показва, че когато се убедиш, че нещо не е страшно, то се превръща в предизвикателство и в стъпка нагоре."

Именно заради предизвикателството Ели и Диана решават да се впуснат в приключението, наречено Starters. Ели споделя: „исках да се явя, за да видя колко съм научила и дали трябва да работя още по-усилено, за да съм успешна в английския“. А мама, разкрива още малко детайли около случая - „За мен изпитът беше предизвикателство към нея, защото тя направи много силна първа година в BRITANICA, но колеблива втора и този изпит беше най-добрият начин тя да си върне самочувствието.“

След изпита Ели е щастлива. Толкова щастлива, че подскача от радост. И горда – че е преодоляла съвсем сама страховете и притесненията, че е „почти сигурна, че ще получи пълен резултат“, че не й се е дощяло да звънне на мама, а се е справила самичка. „Значи съм била много добра в английския“. Това е постигнатата цел на мама – Ели да възвърне увереността в собствените си английски суперсили.

Лора пък се вдъхновява от сестра си, която вече има цели четири сертификата, които красят бюрото й. Тя има един – Starters, а тази година, тъй като много и е харесал, ще се яви и на Movers. “Реших да се явя тъй като обичам английския и смятах, че ще е забавно” - и действително се оказва така - „щом влязох в стаята видях всичките ми приятели от групата ми в BRITANICA. Бях малко притеснена, но бях и уверена в себе си, защото бях добре подготвена.“ Подготовката също е истинска веселба - „освен игрите и междучасията бяха много забавни, защото се събирахме и играхме, например на криеница на английски!“

Съветът, който Лора дава на всички деца е следният: „да не бъдат притеснени, защото подготовката е много забавна и не е толкова трудно ако си подготвен“. Интересно, Ели казва почти същото, като добавя „и да си учат думите, защото така могат да постигнат нещо, което никога не са си мислили, че могат“.

Точно такъв е съветът и на Александър, който вече 6 години усърдно посещава BRITANICA. От Starters смята да полети направо на крилете на Flyers. За него най-ценното да се явиш на такъв изпит е „за да видя какво съм постигнал през учебната година“ и твърде скромно казва, че се е чувствал „хубаво“ след изпита - „бях се справил добре“.

И тримата посещават летните училища на BRITANICA, и тримата имат пълен сет щитчета (15 от 15 точки на изпита). “Правихме игри, тестове – те ми помогнаха за да успея на изпита“, казва Александър, а Ели споделя, че за нея е било най-забавно да види как всеки ден учи нови думи и се справя на тестовете.

Финално Диана обобщава какво за нея е най-ценното на детските сертификати: „точната мерна единица докъде са стигнали децата, какво знаят и могат и освен това наистина трупат самочувствие, което им е важно.“

С няколко думи – първият детски изпит явно не е така страшен и зъбат, както децата се страхуват – особено ако си учиш думите и подхождаш с ентусиазъм. Така че няма защо никой да се плаши и да отстъпва назад при споменаването на сертификат. Както би казал Small B - “Let's fly to new adventures and conquer new heights!”