Gamification in BRITANICA: битка с Кракен

Представяме ви още една история за геймифицирането на обучението в BRITANICA. Превръщайки ученето в игра и играта в учене, се стремим то да стане още по-ефективно и още по-приятно за нашите ученици, за да му се посвещават с желание и нетърпение.
За последния си онлайн час от учебната година мистър Лени от филиал Ситняково в София специално модифицира своя любима компютърна игра, за да предложи на курсистите си да учат и преговарят, докато са пред десктопите у дома си, и правят нещо, което много обичат.

"Преподавам на високите нива – H4 и САЕ, и за учениците ми игрите са нещо важно и близко до тях, защото са не само нова форма на изкуство, но и изцяло нова медия, с която всеки може да изрази своята креативност, да дава воля на въображение си и да изгражда социални контакти, които да продължат с години. Посредством игрите ти се превръщаш в изследовател, който открива нови приключения, нови приятелства и нови истини за себе си.

Геймификейшън на класната стая означава да приложим повече игрови елементи в обучението, за да го направим по-неформално и разчупено. Според мен това е много полезно точно за юноши в последните класове на училище, защото игрите са един от начините, по които те обичат да взаимодействат със света. Геймификейшън ще бъде полезен с това, че курсистите ще могат да прекрачат границата на класната стая – виртуална или не, ще могат да упражняват своите умения за говорене, писане и комуникация, нещо което е супер необходимо и супер важно за всички, които учат езици“, сподели преподавателят.

Играта, с която Лени провокира фантазията и енергията на курсистите си и им поднесе един по-различен час, бе специално преработена от него версия на RPG formula. Всеки от учениците трябваше да премери сили с митичното морско чудовище Кракен, като дава правилни отговори на английски на въпроси, свързани с езика. А всеки правилен отговор активираше уменията и способностите на съответния аватар.

"Тази игра помага за ученето на английски език чрез обогатяване на речника с нови думи, водене на разговор, обсъждане на стратегии и планове. За да имат повече сили в играта, учениците трябваше да си припомнят предварително и да покажат, че знаят и могат да прилагат това, което са научили по английски през годината,  че могат да работят в екип и да мислят и действат стратегически. А така младежите преговаряха и за предстоящия им изпит на Cambridge. За да може един герой да използва своята сила и да направи успешна атака, ученикът трябваше да отговори правилно на въпрос, който му поставям аз, като водещ на играта и преподавател. Така че знанията бяха основното, от което зависеше победата“, обясни учителят.

Мистър Лени ни разказа още, че проектът Gamification in BRITANICA е близък до него, защото игрите са важна част от живота му и сега, а още повече в тийнейджърските му години, когато създал много приятелства с хора от цял свят чрез компютърните игри. Особено обичал масивните онлайн игри, като World of Warcraft. "Игрите ми помогнаха да науча английски език. Надявам се сега чрез тях да покажа на курсистите си, че не е задължително ученето да бъде нещо формално, което правим с учебник и химикалка в ръка. Че може да се учи навсякъде, дори докато играеш любимите си игри!", казва преподавателят.

Gamification е нов начин за интерактивно обучение – казва ученикът на мистър Лени – Божидар Манев, който беше сред участниците в играта. – Така, под формата на игра, учителите могат да ни задават въпроси и да преговаряме по този начин. Според мен това е много добра идея, тъй като наподобява игрите, които всички играем през свободното си време.

На всички ученици и преподаватели в BRITANICA Божидар и мистър Лени пожелаха слънчево лято, изпълнено с много прекрасни моменти. А ние пожелаваме на Божидар и съучениците му от ниво САЕ успех на изпита на Cambridge и нека той да им донесе прием в мечтания университет!

Отворено е записването за следващата учебна година, когато ще продължим да учим чрез игри. За годишните ни програми можете да прочетете повече тук: https://britanica-edu.org/kids-yearly-britanica
За летните ни програми, ще научите тук: https: //britanica-edu.org/kids-summer-programmes
За BRITANICA City Summer – новото лятно приключение, в което ще учим английски през юли и август, можете да прочетете тук: https: //britanica-edu.org/citysummer