Gamification in BRITANICA с „Dungeons & Dragons“

В последния час за учебната година някои от учениците ни от горните нива играха дигитализиран вариант на настолна игра и се забавляваха, както си му е редът в такъв празничен ден, а едновременно с това преговаряха и се упражняваха да говорят свободно английски. Това беше тяхното парти за края на годината и в същото време поредната крачка към геймификацията на обучението в BRITANICA, към което се стремим.
За този час ни разказват със свои видеа мистър Явор от филиал BRITANICA-Прага в София и неговият ученик от ниво FCE Волен Георгиев.
„Преподавам на нивата FCE и H4 на ученици, които са в горните класове в училище. При тийнейджърите на тази възраст игрите дават отражение върху развитието им, тъй като изпълват не малка част от времето им. Компютърните игри стимулират тяхното критично мислене, рефлексите и въображението им“, казва Явор.


Според мистър Явор „идеята да включим гемификейшън към методиката на BRITANICA е много интересна и ползотворна“. Той подчертава, че поднасянето на част от учебния материал и затвърждаването му чрез игри ще повиши мотивацията за учене при тийнейджърите и ще им даде възможност да възприемат по-лесно нови думи и структури в английския език, тъй като повечето игри са на английски. По този начин сухата теория ще се превърне в живо общуване и ще бъде много по-лесна за усвояване.
„Геймификейшън методиката ще донесе резултати в обучението при всички възрасти, защото игрите са нещо, което е познато на почти всички курсисти, доставя им удоволствие и като цяло ще разнообрази учебния процес. Ученето ще бъде още по-интересно от това, което в момента се стремим да поднасяме. Игрите ще дадат на учениците ни шанс да влагат въображението си в абсолютно целия учебен процес!“, казва Явор.


Той предложил на курсистите си от ниво FCE да изберат измежду няколко игри тази, която да играят заедно в последния час от годината, и те са се спрели на Dungeons and Dragons. "Това е известна настолна игра, която изживя нов бум на популярност преди 5-6 години и бяха направени различни дигитални платформи за дистанционна игра. Поставих я в моята селекция, защото развива абсолютно всяко умение, което можем да си представим: разрешаване на проблеми, разрешаване на загадки, вземане на решения, критично мислене, въображение, тъй като всеки герой трябва да се потопи в история, която не е неговата. За мен беше удоволствие, че моите ученици се спряха на нея, защото е доста сложна и нова за повечето от тях, което означава, че те обичат и искат да изпробват непознати неща.“ Така в последния ни час за тази година ученето беше още по-приятно и забавно.
Играта Dungeons and Dragons провокира концентрация, изисква разсъждения и упражнява разговорните умения на английски. Развива и умението за слушане с разбиране, защото трябва да разбереш какво възнамеряват да правят другите играчи, за да имат собствените ти действия ефективен резултат.

Потърсихме мнението и на един от участниците в играта – 15-годишният Волен Георгиев. "Смятам, че геймификейшън е начин, по който всеки един човек в класната стая може да изпробва въображението си и да изпитва много приятни емоции в процеса на учене. Ако още по-голяма част от обучението в BRITANICA се геймифицира, ще бъде много хубаво, защото всички ученици обичат да играят на компютъра. Ако успеем да погледнем на ученето като на забавление и да го свързваме само с приятни емоции, със сигурност на всички ще ни бъде много интересно и по-лесно да възприемаме всеки урок.
В последния час от годината, докато играхме на Dungeons and Dragons, забелязах нещо изключително интересно - учениците, които по принцип не са от най-активните, сега участваха дори повече от другите. Беше им изключително интересно и водеха цялото действие. Затова смятам, че чрез геймификейшън на обучението тези, които по-срамежливи, могат да приемат всичко като на игра да се забавляват и да участват повече", сподели Волен.
Мистър Явор също мисли така. Той ни разказа, че игрите са били важна част от неговото собствено развитие и от пътя му, свързан с овладяването на английския език: „Аз съм от хората, които започнаха да учат английски чрез компютърните игри и чрез анимационните сериали по известните детски телевизионни канали, тъй като съм от поколението, по време на чието израстване компютърната графика се развиваше с бурни темпове. Появиха се много нови компютърни игри, много анимационни филми. Това ми даваше допълнителен материал, който научавах сам и от който се интересувах изключително много. Слушайки и водейки диалог с други играчи, се учех как да се изразявам, как да структурирам изреченията си и обогатявах речника си.“ 
Последните часове за учебната 2019/2020 учебна година в BRITANICA се проведоха онлайн, както течеше обучението ни през последните месеци заради епидемичната обстановка. Естествено попитахме и двамата ни събеседници какво мислят за този период, в който са се срещали помежду си не физически, а само във виртуалните класни стаи.
„Цялата ситуация с онлайн обучението ме наведе на мисълта, че наистина няма значение дали сме в класната стая във филиала или онлайн - през компютрите си вкъщи. Убедихме се, че можем да се учим и да се развиваме по всякакви начини.
Да, има и известно неудобството в това, че нямаме физически контакт, разбира се, но все пак си мисля, че всички положихме много усилия и успяхме. Доказахме си, че притежаваме желанието и мотивацията да се учим и да се развиваме. Това е много добър показател, че ако в бъдеще отново имаме подобна ситуация, ще действаме без колебание и с убедеността, че можем да преподаваме и да учим пълноценно от удобството на домовете си. Ще полагаме достатъчно усилия да продължим нашата работа и да запазим същите страхотни взаимоотношения с нашите ученици", каза мистър Явор.

Към положителното му мнение се присъединява и неговият ученик: „Когато учиш онлайн, е изключително лесно да се отпуснеш и да се опиташ да научиш и да разбереш това, което се преподава, както и да участваш по начина, по който искаш, без да се притесняваш от нищо. Друг плюс е, че спестяваш време от пътуване до филиала и когато часът трябва да започне, просто сядаш на компютъра и започваш“, казва Волен.
Той самият е едно от децата на BRITANICA – от тези, които учат при нас от първите класове на училище или дори от преди това и достигат до последната степен, която се изисква от чуждестранните университети. С нас е вече от 10 години и казва, че всичко, което знае по английски, е научил тук.


„Бих препоръчал BRITANICA на всеки, който иска да научи английски, тъй като курсовете им са лесен и удобен начин да научиш език. Бих казал на бъдещите курсисти това, което бих казал и на себе си, ако можех да се върна назад във времето – да бъдат спокойни и да се забавляват повече, тъй като системата на BRITANICA е изключително добре направена и има по нещо за всеки! Просто трябва да се доверят на това, което учителите им и BRITANICA им предлагат и да не се стесняват да вземат участие в часовете!
Откриваме много голям смисъл в думите, с които мистър Явор се раздели с учениците си за ваканцията през своя последен онлайн час за годината. В други случаи тези думи можеха да ни прозвучат като клише, но след като през изминалите месеци изкачихме един нов висок връх и успяхме да завършим успешно годината при съвсем нови и неочаквани обстоятелства, знаем, че думите му имат наистина дълбок смисъл и носят силна емоция: „Guys, - каза той. - I really want to thank you for this amazing year!“

Вече можете да запишете Вашите деца и тийнейджъри за годишните ни програми за 2020/2021 учебна година . За тях можете да прочетете тук: http://bg.britanica-edu.org/kids-yearly-britanica