Изпитите на Cambridge: Starters, Movers, Flyers - ползи за децата

Изпитите на Cambridge за деца - Starters, Movers и Flyers, дават възможност на учениците до 12 години да сверят степента си на овладяване на английски език на международно ниво, да свикнат с този тип проверка на знанията, за да не се притесняват от това в бъдеще, да трупат самочувствие и да учат още по-мотивирано. Това е и първата им крачка към изпитите FCE, CAE и CPE, от които зависи приемът в чуждестранен университет и прогреса на децата в съвременния англоезичен свят. Успешното представяне на тези изпити става с лекота, когато учениците изминават пътя към тях стъпка по стъпка.
Във филиал BRITANICA Прага се срещнахме с петокласничката Стефания Димитрова от ниво М2, която е взела с максимален брой точки сертификата Movers миналото лято, и с нейната майка Паулина Димитрова. Разговаряхме с тях за ползите от изпитите на Cambridge - Starters, Movers и Flyers за децата.

Дават увереност и знания
„На изпита Movers бях притеснена, по-скоро много развълнувана. Справих се отлично, с максимален резултат. Според мен ползата да се явяват децата на тези сертификати е да се подготвят за бъдещето, за големите изпити, това е нещо като тренировки и упражнения, - казва Стефи. - Така децата научават, че не е чак толкова трудно и невъзможно! На моите съученици, които не са били на изпитите, бих казала да се явят, защото наистина си заслужава! Така правят тренинг за бъдещи изпити, които са още по-важни, и могат да проверят какви са знанията им.
„Ползите от тези изпити са много, - споделя и майката. Тя има впечатления и от успехите на по-голямата си дъщеря, която също е учила в BRITANICA и е постигала отлични резултати. Според Паулина най-важно е това, „че децата свикват с формата и изискванията на изпита. Няма го вече това притеснение, което ги обзема първия път. Виждат, че няма нищо страшно, придобиват опит, увереност и самочувствие и в процеса на подготовка натрупват много нови знания.  Така един ден ще се представят възможно най-добре и на изпитите за сериозните сертификати. Колкото повече се явяват, натрупват рутина и на важния изпит вече са спокойни.“

Градят самочувствие
Във всеки филиал на BRITANICA преди 15-и септември се провеждат церемониите по връчване на сертификатите на Cambridge. Тогава учениците,  които са се явили на изпитите, разбират какви са резултатите им и моментът е незабравим, защото е зареден само с положителна енергия. Абсолютно всеки получава сертификат, в който оценките са под формата на едно до пет щитчета в три категории – четене и писане, слушане с разбиране и говорене. Никой не може да бъде „скъсан“, за да не се помрачава желанието на децата да полагат усилия и да се развиват.
На церемонията се почувствах много горда, защото не очаквах да взема изпита с такъв висок резултат, а и преди това никога не се бях явявала на нещо подобно. - спомня си Стефи. Нейната радост е споделена от цялото семейство. „Изобщо не очакваше, че ще има пълен отличен на всички елементи, малко се притесняваше дали се е справила така добре, но като видяхме резултата, всички много се радвахме вкъщи. Всеки сертификат е радост, успех, крачка нагоре!“, казва Паулина.

Учат на самооценка
Изпитите показват точно какво е нивото на учениците по английски по международния стандарт. Така и родителят, независимо какви са неговите очаквания и изисквания, може със сигурност да разбере къде в подготовката се намира неговото дете.
Според международната езикова рамка сертификатите отговарят съответно: Starters на ниво Pre А1, Мovers на А1 и Flyers на А2, и се проверяват не у нас, а във Великобритания. „Чрез тези сертификати се вижда реално нивото на детето от съвсем страничен оценител.“, подчертава Паулина.
Това, от една страна, е външна обективна оценка на знанията. От друга, е показател за силните и слабите страни на детето във всяко едно езиково умение: speaking, listening, writing and reading. Благодарение на това учениците осъзнават областите, в които срещат затруднения, и могат да работят по-усилено по тях в следващото ниво и да постигнат най-добрия резултат на високите сертификати. “Всъщност, когато дойде време за сериозния сертификат, много по-лесно ще го вземат, и смятам, че това е най-главното предимство от детските изпити.“, казва майката.
Така малките се учат и на самооценка, на стремеж да вървят напред и да се усъвършенстват.

Помагат за справяне в реални ситуации
След подготовката за изпита Стефи се чувства много по-уверена, попадайки в англоговоряща среда. По време на семейна екскурзия в Лондон тя „плува“ в свои води по отношение на езика: „Беше ми много по-лесно, отколкото преди, когато сме били в друга държава. Вече използвам много повече английски думи. Можех да попитам за билети за метрото или за музей.“
„Справя се доста добре – свободно, смело. И смятам, че това е най-важното всъщност – да използва езика без проблем“, допълва майката.
Паулина казва, че дъщеря й ще се яви това лято на изпита Flyers – последният от трите детски, но всъщност истински и важни предизвикателства, които носят множество ползи и голямо удовлетворение.

Освен през годината, децата се подготвят целенасочено за всеки един от изпитите и в лятното училище, което се провежда през юни, непосредствено преди изпитните дати. Програмата изключително много помага за задълбочаването и надграждането на знанията и за прогреса на ученика в следващото годишно езиково ниво. „Аз ходих на лятното училище на BRITANICA, където научих много нови неща, много нови думи. Решавахме тестове, имахме домашни, прочетох книга, която трябваше да преразкажем.“, разказва Стефи.
„Смятам, че надгради доста знания за един месец, освен това й беше много забавно. Лятното училище е всеки ден и децата се потапят по-сериозно в езика, защото още повече свикват да го ползват.“, е впечатлението на Паулина.

Остава месец до крайния срок за регистрация за явяване на изпитите на Cambridge – Starters, Movers, Flyers, която можете да направите онлайн ТУК.

А за записвания за летните програми на BRITANICA можете да попитате във филиала, който посещава Вашето дете, или в този, който е най-близко до Вас, а повече за тях можете да прочетете ТУК.