Кое прави пътя от филиал „Тулово“ до университет в Швеция толкова лек

В BRITANICA винаги казваме, че освен на английския, държим много на изграждането на топли човешки взаимоотношения. Държим на доброжелателството, взаимопомощта и любовта към ученето.

Решихме да сверим часовниците си с нашите курсисти и да видим дали това е важно и за тях. Хващаме Красимира точно след като взима сертификат CAE. В момента Краси е в 12 клас. Учи в BRITANICA откакто е в 9-и. Записала се е при нас, защото е чувала добри отзиви от приятели, а и защото BRITANICA е „сертифицирана школа от Кеймбридж и подготвя за изпитите по-добре от останалите“. Благодарим за признанието, Краси!

Тъй като в училище – 18 СОУ, се отдава на шведски и корейски, Краси се записва на английски, защото някой ден иска да кандидатства в чужд университет. Още повече английският е богатство - „Трябва ти за всичко – от работа до учене“. Както е планирала много предвидиливо още в 9-и клас, Краси ще използва сертификата CAE за висшето си образование. Засега се насочва към Швеция, където си е набелязала „Физична география и екология“. Много се вълнуваме, специалността ни звучи като от книгите за Хари Потър, значи със сигурност ще е прекрасна.

Това, което най-много впечатлява Краси през всичките години, които прекарва в BRITANICA, са взаимоотношенията - „Учителите и целият екип са страшно позитивни, лъчезарни, предразполагат те да учиш и да изказваш мнението си. Когато си в приятелска обстановка научаваш нещата много по-бързо.

Истинските приятели са винаги до теб когато изпитваш трудности или имаш нужда от помощ. За Краси най-трудният елемент е писането - „Не съм от най-креативните хора, но курсовете ми помогнаха много да развия всеки компонент от изпита.“ Макар че не вярваме, че Краси не е креативна (все пак ни споделя, че постоянно майстори различни изделия), знаем, че понякога белият лист е по-страшен и от час при зъболекар. Нейният учител – мистър Сандро – също е наясно - „даваше ни много съчинения по интересни теми, creative writing упражнения като например „Ако можеше да създадеш каквото и да е същество, как щеше да изглежда то?”, “Какви са позитивите и негативите на свободата?”, “Напиши история и ме убеди, че е истинска.” Това ме накара да се разчупя, да изляза от зоната си на комфорт и много ми помогна.

Другият елемент от курсовете, който помага на Краси да вземе изпита си, е mock exam – пробният изпит, който дублира условията на истинския. „Много е полезно защото ти показва как е в действителност, как да организираш времето си по-добре, да покажеш какво можеш за определено време. Има голяма разлика когато се упражняваш от вкъщи с реалната изпитна обстановка.“ От тестовете по време на курса пък научава много нови думи, словосъчетания и черпи идеи, за интересни начини на писане и изразяване.

В BRITANICA вярваме, че когато даваме повече, правим преживяването на нашите курсисити наистина специално. Затова ни се иска да знаем какво прави преживяването с нас истински важно. „За мен това беше моментът след курса ми за FCE - когато си видях резултата – нямах никакви грешки на Reading и Listening и имах много високи резултати на другите компоненти, бях озадачена, изобщо не го очаквах. Тогава осъзнах с пълна сила, че курсът наистина работи“.

Това, което прави пътя на Краси до крайната цел приятен, са приятелските взаимоотношения, разчупения подход на преподавателя, който й помага да преодолее трудностите си и накрая разбира се – удовлетворението от постигнатия резултат. Ние вярваме, че целта е важна, но пътят, по който вървим, за да я постигнем, е от не по-малко значение. Защото той ни изгражда като личности, дава ни безброй преживявания и ни показва, че можем повече, отколкото си мислим. И ако университетът в Швеция е крайната цел, а BRITANICA е част от пътя към него – ние сме безкрайно горди и благодарим на Краси, че ни се довери в това така важно за нея приключение. А сега й желаем новото да бъде още по-вълнуващо и красиво!