Пътуване на крилете на мечтите

Невероятно и прекрасно пътуване на крилете на детските мечти направихме и ние от BRITANICA, и всички, които се докоснаха до рисунките на талантливите участници в конкурса ни „МОЕТО ПЪТЕШЕСТВИЕ ОКОЛО СВЕТА“! Обиколихме знайни и незнайни кътчета по всички континенти. Потопихме се до дъното на океана. Полетяхме дори в космоса, откъдето погледнахме към нашата красива синьо-зелена планета!

Още веднъж се убедихме, че детската фантазия е безгранична, че децата гледат на света с широко отворени очи, че обичат природата, животните, растенията. Смятаме, че сме изпълнили целта си да ги насърчим да ги пазят и да се грижат за тях, защото бъдещето ни зависи от това.

Пожелаваме на малките творци да осъществят своите вълшебни пътувания такива, каквито си ги представят! Да опознават непрестанно света със същото ненаситно любопитство и да го претворяват по безброй начини, изявявайки креативността и талантите си!

Благодарим Ви, мили деца, че ни поднесохте най-красивия, пъстър и многообразен Атлас на Земята! Благодарим и на учителите, които ни изпращаха рисунките на своите групи и класове за това, че са подтикнали децата да рисуват и са ги повели в избраната от нас посока, защото с такива малки творчески крачки започва не само дългият път по света, но и този на изграждането на вярата в собствените ни способностите и силата ни да постигаме целите си!

Получихме близо 1000 рисунки. Творбите се състезаваха в двете възрастови категории - деца от 3. и 4. група на детските градини и ученици от 1. и 2. клас. Рисунките преминаха през два кръга на оценяване. На втори кръг всеки от седемте членове на нашето жури, независимо един от друг, постави отделна оценка по десетобалната система на всяка от преминалите първото отсяване близо 200 картини (по 100 в категория). Сумата от поставените точки определи класирането и дойде моментът да обявим победителите! 

Големите награди отиват при:

Категория - деца от 3. и 4. група на детските градини

1-во място - „Остров Санторини“,Теодора Диамандиева, 6 г., Варна 

2-ро място „Виж България – аз показвам на Джени от Англия моята родина“, Михаела Николова, 6 г., Бургас 

3-то място „Венеция, Италия“, Калина Костадинова, 6 г., Варна

Категория - деца от 1. и 2. клас

1-во място „Барселона“, Карина Бинева , 8 г., Варна 

2-ро място „Сидни, Австралия“,  Павел Колев, 8 г., Варна 

3-то място - "Япония", Йоана Господинова, 8 г., Варна

Победителите ще получат диплом и предметни награди от нас и нашите партньори – WWF, Thinkle Stars и сп. National Geographic Kids. Сред големите награди за децата на първите и вторите места са годишен и летен курс по английски език в BRITANICA.

Класираните от 4-то до 20-о място в двете възрастови категории ще получат поощрителни предметни награди и грамота за участие. Всички отличени 40 рисунки можете да разгледате в постоянната ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА, която ще откриете в сайта на конкурса: https://okolo-sveta.britanica-edu.org/

Ще се свържем с родителите на всеки от победителите по телефона, за да се уговорим за начина, по който е най-удобно децата да получат наградата си.

Благодарим на членовете на нашето жури за подкрепата и искрения интерес към детското творчество! Споделяме хубавите и насърчаващи думи, които ни написаха те, след като разгледаха и оцениха рисунките:

За мен е истинско удоволствие да бъда част от журито на този конкурс! Децата ме удивиха с идеите и уменията, които демонстрират. Картините им не се ограничават във времето и пространството. Образите са светли, ярки, излъчват доброта и щастие. Карат ме да забравя годините си и да се впусна в приключения в дълбините на океана, на гърба на слон, да ида на сафари, да потърся магическата гора, да се кача на виенско колело или лодка и да бъда отново дете!", пише ни Лидия Иванова от „Оберон медия“.

Оценяването на рисунките беше много трудно, както всяка година. Децата са чудесни с въображението си, с гледните си точки и различните наблюдения, които споделят в картините си. Вижда се, че някои от авторите се открояват с повече умения, талант и вероятно практика. Пожелавам на всички да не спират да рисуват, защото самото рисуване е също пътешестване, а това е прекрасно преживяванеПобедите и успехите са хубаво нещо, но да пътешества заслужава всеки!", споделя известната радиоводеща от FM+ Калина Стефанова.

Конкурсът потвърждава колко много талантливи и любознателни деца има в България!, казва Десислава Любомирски от Thinkle Stars.

"Оценявам въображението и желанието на децата да покажат това, което ги вълнува, без да копират готови модели и без да използват помощ от родителите! Пожелавам им да имат време за мечти и игри! Участието в конкурса е важно, а не наградата. Ако си харесваш рисунката, няма абсолютно никакво значение как я оценява журито или пък някой друг!", категорична е Елена Ганчева от WWF.

Присъединяваме към думите на журито! Честито на победителите! Пожелаваме на всички деца да продължават да мечтаят, да творят и да се стремят да направят света около себе си още по-красив, като го пазят и се грижат за него!