Нарисувай своята мечтана професия - конкурс за детска рисунка 2020

Скъпи деца,

И тази година отправяме към вас творческо предизвикателство, с което се надяваме да разпалим любопитството ви към света и да ви помогнем да научите нови неща!

За шести пореден път BRITANICA организира национален конкурс за детски рисунка за малки таланти в две възрастови категории – от 3. и 4. група на детските градини и от 1. и 2. клас.
Темата на конкурса е „Моята мечтана професия“. Целта на художествената надревара е да стимулираме децата да визуализират своите представи за професиите, които им харесват, и да ги изобразят на белия лист. Вярваме, че откриването на талантите и силните страни на всяко дете е процес, който започва от най-ранна възраст. Вдъхновявайки малчуганите да разсъждават в тази посока, им помагаме да бъдат целеустремени, да развиват силните си страни и да се стремят да осъществяват мечтите си.
Насърчаваме децата да бъдат креативни, любознателни, да опознават себе си и да правят света по-добър.

Ще се радваме да получим рисунки, както на традиционно любими на децата професии, така и на несъществуващи още в съвременността ни, но такива, които малките смятат, че ще бъдат необходими в бъдеще и ще помогнат на света ни да стане по-чист, по-светъл и добър! Така наречените - Професии на бъдещето! Детето може да изобрази себе си в сцена, свързана с професията, или пък да ни изпрати рисунка, в която представя на работата на професионалистите, за които иска да ни разкаже, които харесва и на които се стреми да прилича.

Мили родители и учители,

живеем във времена на светкавично развитие на технологиите, базирани на науката и техниката, в което професиите се променят с всяка изминалата година. Все по-често слушаме и четем за професии, които доскоро не сме допускали, че могат да съществуват. Това е истинското предизвикателство, пред което ще бъде изправено новото поколение - да бъде изключително адаптивно и доколкото е възможно - подготвено, да расте с отворен ум и сърце, да фантазира и да живее една крачка напред в бъдещето. Защото нашите деца ще бъдат сред хората, които ще прилагат знанията и уменията си на работни места, каквито ние не сме си представяли за възможни и сме срещали само във фантастичните романи и филми.

Затова с нашия конкурс ви предоставяме тема за разговор с вашите деца и ученици, която да бъде опорна точка за разговор и занятие, което да засегне различни и много интересни теми, свързани и с това, което децата изучават в училище, както и с това, за което мислят и си фантазират. Убедени сме, че и вие и ние ще бъдем изненадани от техните откривателски и невероятни бъдещи професии, които ще видим претворени в пъстри картини, които със сигурност ще ни накарат сериозно да се замислим и ще ни дадат повод за ползовотворни дискусии. Убедени сме, че точно в детските фантазии се крият най-точните предвиждания за света след 20, 50, 100 години, защото всичко се заражда първо в човешкото съзнание!

Помогнете на децата с разговор и насочете фантазията им в правилната посока, но оставете ръката им сама да изобрази на листа това, което детето чувства и мисли! Не съвършенството, а свободата на въображението е най-важното и това ще бъде високо оценено от нашето жури. Най-важното условие за рисунките е да са бъдат авторски и индивидуално създадени от децата. Неуверените линии са чаровни, когато зад тях прозира магията на онова, което може да се роди само в съзнанието най-чистите, отворени и жадни да опознаят живота създания - нашите деца!

В редица наши инициативи в BRITANICA фокусираме вниманието на малките и големите ни ученици към темата за кариерното развитие, защото вярваме, че това разширява светогледа на децата и им помага да променят и своята самооценка и да влагата повече усилия за личностното си развитие. С конкурса продължаваме мисията и в тази посока!  

От днес до 1 ноември, финалната дата на периода за изпращане на рисунките, ще поддържаме връзка с вас и с малчуганите, като ви разказваме за професиите на бъдещето в редица фейсбук постове. Ще ги откриете в специалната фейсбук страница на конкурса: Britanica - конкурс за детска рисунка 2020 "Моята мечтана професия", както и във фейсбук страницата на BRITANICA: https://www.facebook.com/Britanica

Всички условия за участие в художественото състезание "Моята мечтана професия" можете да видите в сайта на конкурса: http://mechtana-profesiya.britanica-edu.org/

А за най-добрите сме приготвили големи награди! Във всяка от двете възрастови категории ще излъчим по трима победители, които ще получат:

Първа награда: годишен курс по английски език в BRITANICA*
Втора награда: летен курс по английски език в BRITANICA*
Трета награда: книга на английски език, осигурена от BRITANICA*

Всички класирани от 1-во до 3-то място ще получат още:
билети за колективно посещение в Музейко на своя клас или група, осигурени от основния партньор на конкурса;
образователна играчка или игра от „Thinkle Stars“;
диплом за постижение

Авторите на отличените рисунки, класирани от 4-то до 20-о място в двете категории, ще получат поощрителни награди и грамоти.

Всички 40 най-добри работи ще участват във виртуална изложба в сайта на конкурса, която ще можете да видите през декември и ще остане активна, както и до днес са достъпни изложбите от предходните ни конкурси:

"Моето пътешествие около света" - 2019 г."Аз като герой в любимата ми приказка" - 2018 г.,  "Пчелите - приятели на природата" 2018 г., "Реката и нейните обитатели" 2017 г.

Етапите не конкурса са следните:

Първи етап - Приемаме творбите от 8 септември до 1 ноември 2020 г.
Втори етап - Шестчленно жури оценява творбите в периода 1-30 ноември 2020 г.
Трети етап -  Награждаване и представяне на най-добрите рисунки, отличени в двете категории, във виртуалната изложба.

Наши партньори в това невероятно приключение, които предоставят чудесни награди, участват в журирането и в информационната кампания на конкурса, са:

Музейко - детски научен център на три етажа – 2 000 кв. м с над 130 интерактивни инсталации, създадени за деца и любопитни възрастни. Експозицията поощрява ученето чрез игра, както и помага на деца, родители и учители да прекарат време заедно активно и ефективно. Програмите на Музейко са съобразени с възрастта на децата, разработени по методологията на STEM и учене чрез преживяване. Откривателите от 2 до 12 години разбират, че науката може да бъде забавна и най-вече достъпна за всеки.

Thinkle Stars, които представят най-голямото портфолио от образователни играчки и игри на български език за деца от една до дванайсет години.

"Оберон медиа" с радиостанциите - FM+, Melody и FRESH!

Информационната кампания на конкурса е подкрепена от Министерството на образованието и науката чрез системата на Регионалните управления по образованието. Благодарение на нея новината за нашата надпревара ще стигне до децата във всички детски градини и училища още в първите дни на учебната година и се надяваме да получим и много колективни пратки с рисунките на цели групи и класове, както всяка година!

Желаем ви здрава, спокойна и успешна учебна година на всички деца, ученици, на техните семейства и на всички учители, които са в ролята на вдъхновители на нашето бъдеще! Много усмивки, мечти и творческо вдъхновение на всички! 

Очакваме с нетърпение първите рисунки!

ПОДОБНИ

5 неща, които да правиш в града, докато дойде време за лагер

Няколко идеи за тези, които броят дните до лагерите, както ги броим и ние. Почерпете от нашите идеи, за да минават дните по-бързо.

„Образователен център Британика” ООД успешно защити проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията”. В проекта  BG16RFOP002-1.001-0153-C01 „Внедряване на иновативна уеб базирана система за обучение по английски език” са включени дейности по разработване на специализиран софтуер и придобиване на ново оборудване, необходимо за внедряване на иновативната услуга.
Потребители на иновативната система са всички, които желаят да изучават английски език в България и чужбина. Иновативната разработка е собствена за дружеството и има потенциала да революционизира всеки аспект от езиковото образование и обучение. Общата стойност на проекта е  453 737, 50 лева, от които 332 453,47 лева финансова подкрепа от Европейския съюз и 58 668, 26 лева Национално съфинансиране.